Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Gümüş'ten Soru Önergesi

Gümüş

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
Balıkesir Milletvekili Gümüş`ün, kamu sosyal tesislerinin satışı ve kamunun bu satışlar sonucunda zarara uğratılıp uğratılmayacağını sorduğu önerge şöyle:
"Ülkemizde hazine mülkiyetinde olup genel bütçeli kamu idarelerine tahsisli 779 adet sosyal tesis bulunmaktadır. 18 Nisan 2013 tarihinde
Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren 6456 sayılı Yasa`nın 36. Maddesi ile kamuya ait tüm tatil köyü, termal tesis, eğitim ve dinlenme kampları, eğitim, dinlenme ve spor tesisleri, misafirhane ve diğer sosyal tesislerin satılmasına imkan verilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası`nın 43. Maddesi`ne göre deniz kıyıları ve bu kıyıları çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmelidir. 3621 sayılı Kıyı Kanunu`nun 5. Maddesi ise kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu ve bu kıyılardan herkesin eşit ve serbest olarak yararlanabileceğini hüküm altına almıştır. Ayrıca aynı Kanuna göre buralarda hiçbir şekilde yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.
Bu bağlamda; Söz konusu sosyal tesislerin satışında hangi yöntem izlenecektir? Satış sürecinden sonra bu arazilerin mülkiyetini devralan kişi ve kuruluşlar, Anayasa`nın 43. Maddesi`ndeki amir hüküm gereğince "kamu yararına uygunluk açısından" denetlenecek midir? Satış sonrasında bu hazine arazilerinin hangi amaçlarla kullanılması öngörülmektedir? Bu hazine arazilerinin "yeşil alan" nitelikleri ortadan kaldırılacak mıdır? Bu 779 adet hazine arazisinin muhammen bedelleri üzerinden satılması durumunda toplam kaç TL`lik gelir beklenmektedir? Hazine`ye ait toplam kaç dönüm arazi satılacaktır? Hazine arazilerinin satışları sırasında bilirkişi değer tespitleri yaptırılmış mıdır? Satışına karar verilen hazine arazilerine imar uygulaması yapılarak arazilerin hazine lehine yüksek fiyatlarla satılması sağlanacak mıdır? Balıkesir İli`nde hangi kamu sosyal tesislerinin bu yöntemle satılması planlanmaktadır? Balıkesir`de şimdiye dek satılan sosyal tesislerden kaç TL`lik gelir elde edilmiştir? Balıkesir`de henüz satılmayan kamu sosyal tesislerinin satışında hangi aşamaya gelinmiştir? Balıkesir İli Ayvalık İlçesi Sarmısaklı Bölgesi`nde Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı`na ait 308 dönümlük sosyal tesis de satılacak hazine arazileri kapsamında mıdır? Bu arazinin satış sürecinde hangi aşamaya gelinmiştir? Cunda Adası`ndaki Spor Toto İdaresi Başkanlığı`na tahsisli hazine arazisinin satışı sürecinde hangi aşamaya gelinmiştir?"



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı